Den enes död är den andres bröd…

I går var det franska Socialistpartiets president på artighetsvisit i Grekland och  Antonis Samaras hälsade Francois Hollande med smilande smicker om att “Frankrike alltid är Europas politiska centrum”. Den grekiska premiärministern och högermannen är personligen en varm frankofil men han letar också desperat efter köpare till den stora offentliga sektor i Grekland som ska privatiseras. Av diplomatiska skäl, för att inte trampa Angela Merkel på tårna, nyanserade han senare sin bild med att man ”inte behöver välja mellan Frankrike och Tyskland”.

I takt  med varandra –  och i tiden,

sida vid sida, Högerns Samaras

och socialisternas Hollande…

Vad var då Hollandes syfte med resan? Hade han med sig några presenter till sitt grekiska värdfolk? Annat än att han med fransk retorik fick ihop en slinga om solidaritet genom att säga sig vara emot ännu större krav på Grekland. Något som ingen, inte ens Anders Borg, i och för sig har föreslagit! Att som ”socialist”  i går uttala sig i varma ordalag om den generalstrejk som i dag, onsdag, lamslår hela Greklands offentliga sektor, kom naturligtvis inte i fråga.

.

Nej, den ”vänskap” som Hollande erbjöd grekerna var något helt annat. Han hade i stället i sitt följe en flock franska ”asgamar” eller företagare som hungrigt kretsat över det som finns kvar av Greklands gemensamma välfärd, beredda att slå ner på det som säljs ut, för att sedan i namn av lönsamhet slita sönder sina byten. Greklands socialdemokrater sitter i regering med Samaras och assisterar honom i dumpningen av välfärden, så vad är väl naturligare än att socialdemokraten Hollande blir mellanhand i denna smutsiga affär.

När Hollande, i färd med att pissa på grekisk arbetarrörelse, av en journalist fick den oartiga frågan om inte detta är att godkänna nyliberalismen svarade han bara lakoniskt, likt Stefan Löfven här hemma, att han ”tar verkligheten som den är”. Om detta sedan ”är bra eller dåligt ideologiskt är inte frågan”. De ”tillväxtmarknader” som Hollande vurmar för har han äntligen hittat och franska riskkapitalister hoppas nu kunna börja slita i slamsorna av grekisk offentlig sektor…

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

I media: DN1,

Lämna ett svar