Grekiska nynazister skickar två tidigare toppmilitärer till Bryssel…

Gyllene Grynings partiledare Nikolaos Michaloliakos, fortfarande arresterad efter mordet på rapparen Pavlos Fyssas i väntan på en rättegång om att leda en kriminell organisation…

 “Till skillnad från de politiska rötäggen och alla kändisar från TV och fotbollsvärlden som kandiderar för de kleptokratiska partierna, så är det vår tids finaste greker som deltar i vår nationella kamp”

Så bombastiskt hette det på presskonferensen när nynazisterna i grekiska ”Gyllene gryning” presenterade sina toppkandidater inför EU-valet. Två av dessa ”vår tids finaste greker” var pensionerade men tidigare framträdande generaler. Inte bara från den grekiska militära parnassen utan också från den i Bryssel där NATO:s högkvarter huserar inte långt från EU:s dito. Bägge är nu med i det triumvirat som råbarkade och skitbruna Gyllene gryning kan bänka i det nya EU-parlamentet efter sin valframgång med hela tio procent.

En av de två, general Georgios Epitideios, har tidigare tjänstgjort som ansvarig i EU:s Militära stab. Han har vidare i sitt medaljerade CV haft en plats i Natos Internationella Stab samt en ledande befattning i EUMS, alltså EU:s departement för militär krishantering. Hans militäre kollega, general Eleftherios Synadinos, var under sin aktiva tjänst överbefälhavare för Greklands militära specialstyrkor.

Deras val av parti säger en del om den grekiska militärens (och polisens) förhållande till klasstriderna i Grekland och vad som kan finnas i dess arsenaler om det radikala vänsterpartiet Syriza skulle kunna överföra sin valseger i EU-valet till en triumf i nästa grekiska parlamentariska val. Men deras tidigare så oblyga närvaro i känsliga militära och säkerhetsklassade ledningscentraler för EU och NATO berättar också, minst sagt, en hel del om dessa organisationer…

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

5 svar på ”Grekiska nynazister skickar två tidigare toppmilitärer till Bryssel…

 1. Grekland ett av många sorgliga medlemmar inom EU, tillika medlem i NATO som under de senaste 100 åren har haft en militärkupp vart tionde år. Det enda som inte dragits ned på sen finanskrisen 2008 är militären. De har t o m fått ännu mer kapital för inköp av material eller rättare sagt påtvingats detta av NATO. Befria Grekland från NATO, EU och euron annars går landet i kvav och medborgarna följer med.

 2. Hurra!
  Den här dagen börjar bra för nu kan jag se att Eurasiska Unionen äntligen är bildad och Bildt passar inte in där.

  Unionen startar med Ryssland, Belarus och Kazakstan men det kommer inte sluta där. Snart kommer det mäktiga landet Kina att ansluta sig och kanske vissa stater i Europa t.ex. Slovakien.

  Sen är det då äntligen dags för Norden att ansluta sig, Finland och Sverige. Gränsen mot väst kommer förmodligen gå vid Öresundsbron. Norge förblir oavhängigt.

  Det här ser bra ut. Heja Sverige! 🙂

  http://nyheter.se.msn.com/utrikes/exsovjetrepubliker-skapade-ny-union

 3. Här kommer mera… 😉

  http://ekonomi.se.msn.com/varnar-f%C3%B6r-dyr-arbetskraft
  (textinnehållet i nyhetsartikeln är memorerat)

  Och den EU-anpassade socialdemokratiska borgerliga lösningen måste då bli sänkta löner för arbetarna?

  Jag tror det är dags för arbetarklassen i varje land och se vad som är bäst för den egna nationen eller landet om man nu hellre vill kalla det så.

  EU tjänar inte arbetarklassen. EU tjänar enbart företagen och det globaliserade kapitalet och gör vad som är bäst för dem efter det liberala mottot: ”Om de redan rika får mer så kommer alla att få det bättre”

  Nä, folket har helt rätt. Det är dags och lämna EU och tänka mer vad som bra för varje land. Eller så kan vi gå med i en annan union som inte har EU:s nyliberala agenda.

  Nej till Bildt och nej till Bilderberg så blir allt bättre.

  Ha en skön söndag! 🙂

 4. Greklands historia inom Nato är kanske en smula egendomlig. Grekland är ett ortodoxt land, hade en stark stalinistisk bondearmé i bergen som det tog 4 år för britterna att besegra 1945-49; Stalin nöjde sig med det östeuropa han erövrat och hjälpte inte de grekiska kommunisterna. Kanske vill han ha sina erövringar krossade av röda armén, inte erövrade av bångstyriga lokala styrkor. Hur som helst så är den grekiska armén baserad på krig mot ottomanerna och sen mot inhemska kommunister. När sen Turkiet också hamnade i Nato, med bägge kontrahenterna beväpnade med amerikansk materiel blev det hela ännu konstigare. Turkiets invasion av Cypern indikerar hur de nuvarande styrkeförhållandena ser ut; Turkiet är 10 ggr starkare än Grekland, med framtiden för sig, Grekland har Egeiska havet med oljefyndigheter, men Turkiet ligger närmast. Den dag USA blir så svagt att det inte kan hålla dem i örat kommer de att ryka ihop. Grekerna är nog väldigt medvetna om vad som hänt tidigare, och hur ekvationen ser ut framöver. Gyllene Gryning har antagligen en bas på samma sätt som Jobik i Ungern, ett nationellt förorättat land indragna i den ena historiska konflikten efter den andra.

Lämna ett svar