Stor framgång för den radikala vänstern i Belgien.

I går var det här i Belgien inte bara val till Europaparlamentet utan också val till det federala parlamentet och till de tre regionala parlamenten i Flandern, Bryssel och Vallonien.
På riksnivå är det de flamländska nationalisterna i NV-A som sopar golvet med alla andra partier i Flandern och tar ensamt hem 31,9  % av rösterna. Till glädje för många har NV-A:s framgång skett på bekostnad av extremisterna i Vlaams Belang som förlorar mer än halva sin väljarkår i Flandern, ner 9,4 % för att sluta på 5,9 %. Frågan är om det är dödsstöten för det främlingsfientliga partiet eller om det likt Nationalfronten i Frankrike kan komma tillbaka om NV-A sviker sina väljare som väntar sig en separatistisk politik för ett självständigt Flandern.


Nu väntar säkert en ny regeringskris i landet eftersom NV-A inte kan rundas av de övriga flamländska partierna. I Vallonien är det fortfarande socialistpartiet som är störst. Men en regering med PS och NV-A ingående är nog i det närmaste otänkbart, även om ”omöjligt” är ett okänt ord i belgiska parlamentet.

För den radikala vänstern var valet en stor framgång trots de mörka moln som seglat upp på grund av de flamländska nationalisternas framgångar. Jag har redan skrivit om den valkoalition som deltog i valet: PTB-Go. (Se här)

I vissa valkretsar kan man tala om ett verkligt genombrott för valkoalitionen. De största framgångarna gjordes i industriorterna runt miljonstaden Liège. I stålorten Herstal fick PTB-Go 21 % av rösterna och i Seraing 17 %. I Liège nåddes inte mindre än 10,9 % vilket svarar mot cirka 30 000 röster. I hela Vallonien fick koalitionen 5,5 % vilket svarar mot fler än 100 000 röster vilket ger 2 platser i det Vallonska parlamentet.

De här två kommer att ta plats i det nationella parlamentet och garanterar att deras inkomst kommer att vara en normal arbetarlön


Till det federala parlamentet är givtevis resultatet inte lika spektakulärt. Men med 1,8 % i den fransktalande delen och lika mycket i Flandern kommer PTB-Go ändå in i parlamentet och tar två platser. Däremot kommer inte PTB-Go att representeras i Europaparlamentet eftersom alla platser tas upp av de stora partierna. Själv kunde jag som utlänning här i Belgien endast rösta i Europavalet. På PTB-Go:s lista kryssade jag för LCR:s kandidat Céline Caudron. Sammanlagt fick hon 4 314 personröster, vilket måste ses som ett mycket gott resultat.     

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

2 svar på ”Stor framgång för den radikala vänstern i Belgien.

 1. Pingback: Identitetspolitik lockar unga väljare | Svensson

 2. Men hallå!!!

  I Donbass strejkar nu gruvarbetare och demonstrerar mot den väst- och fasciststödda regimen Jatsenjuk i Ukrainas huvudstad Kiev som anfaller utbrytarrepubliken Donetsk med stridsflyg och nationalgarde.

  För inte så länge sedan spådde vår utrikesminister Carl Bildt att de här gruvarbetarna skulle göra uppror mot separatisterna och ställa sig på fascistregimens sida.

  Själv tvivlade jag på Carl Bildt då och nu kan jag se med egna ögon hur felaktig bedömning han gjorde. Men det gör ingenting, om några månader ska han bort från svensk politik.

  Förhoppningsvis för evigt. I Ryssland har jag förstått han är både avskydd och hatad. Fast i USA tror jag han är omtyckt.
  Vem jobbar han för egentligen?

  http://nyheter.se.msn.com/utrikes/gruvarbetare-st%C3%B6djer-separatister

  (Om innehållet i nyhetsartikeln ändras sedan jag länkat här är det inget jag kan rå för)

Lämna ett svar