Nyårsklockorna ringde inte in en bättre värld…

Ny grå vintermorgon. Själv gråkulen i sinnet. Gryningen motar bort mörkret över trädtopparna och i väntan på ännu en storm från Västerhavet flyger lite förmildrande snövitt över landskapet.


Jag lyssnar och tittar samtidigt retroaktivt på Aktuellts extra utsändning från i går kväll där redaktionen lät svenska journalisten Lena Lutaud, på den högerkonservativa tidningen Le Figaro, stå för en sammanfattning av hur fransmännen ser på de vidriga dödsskjutningarna i Paris:

”Hur tror du att folk ser på det som har hänt, hur det ska bli i framtiden?” ”Folk vet att vi har utkämpat en strid”, svarade hon på frågan från SVT-redaktionen, ”vi har inte vunnit ännu, ögonen har öppnats och man är inte naiv längre och man har förstått att det faktiskt är ett religionskrig som är på gång, och att man måste vara väldigt försiktig…”

Avslutningsvis konstaterade sedan detta högerspöke, som varit Aktuellt nyhetsankare dessa vådliga dagar, att det krävs mer polis och mer specialstyrkor för att klara av alla de fanatiker som varje dag återvänder till Frankrike från strider i Mellanöstern eller släpps ut från republikens fängelser. Man kan ana sig till hur snacket går när Le Figaros journalister tillsammans intar sina långa franska luncher…

Svenska folket, via vårt Public Service, fick alltså gå och lägga sig och fundera över världens elände med hjälp av denna billiga analys, faktiskt nära nog en reproduktion av Anders Breiviks apokalyptiska världsbild. Är det då ett nytt korståg, ett ”religionskrig” i Mellanöstern som Västvärldens ledare ska samlas till i Paris nu på söndag, i denna ”union sacré” som planeras? Ska Francois Hollande tiodubbla sina kravallstyrkor för att lösa massarbetslösheten bland landets unga muslimer? Hela fyrtio procent av dem lever utan jobb och utan framtid. ? Är det mer vapenexport till Saudiarabien och Gulfstaterna som är lösningen?

Francois Hollande i diskussion med Saudiarabiens kung Abdullah bin Abdulaziz al-Saud om nya vapenaffärer…

Riktigt så illa är det nog inte. Inte helt och hållet. Inte än. Men analyser och värderingar flyttas snabbt högerut. Religiösa vanföreställningar och religiös extremism gödslas och frodas i ett samspel mellan social utarmning och socialt utanförskap för hundratals miljoner människor, genom en växelverkan mellan nykoloniala imperialistiska krig, vidriga politiska diktaturer i Mellanöstern samt de härskande eliternas lystna, giriga och hänsynslösa nyliberalism.

Årets nyårsklockor tycks inte ha ringt in en bättre värld. Nödvändigheten av att återskapa levande folkrörelser och en kämpande internationell arbetarrörelse är större än någonsin.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

4 svar på ”Nyårsklockorna ringde inte in en bättre värld…

 1. Man kan anta att de svenska partier som inte ville ha omval i mars är extra nöjda nu. Den valkampanjen hade börjat med Charlie.

  ”Analyser och värderingar flyttar snabbt”. Långt innan dess är det något annat som har flyttat, eller hur? Frankrike har fått en förändrad befolkningsstruktur; den ändrade sig först, efterhand ändrar sig analyser och värderingar.

  Ett land i västvärlden har en historiskt svag arbetarrörelse, USA. Tänk om det har sin grund i att den amerikanska arbetarklassen är delad efter kulturellt ursprung; irländsk, italiensk, asiatisk, nordeuropeisk osv?

  Tänk om invandringspolitiken försvagar arbetarrörelsen i en helt ny skala?
  Tänk om det är meningen?

 2. På grund av USA:s geokonservativa politik och nyliberala påtryckningar har hela västvärlden fått en försvagad arbetarrörelse.

  Vad har hänt förresten, har sl + sd blivit = sant?

  En sak till…. Någon är INTE Charlie

  Jag har aldrig, och kommer aldrig kunna skratta åt nidbilder på människor bara för dom har en annan hudfärg och eller ett har ett annat sätt och klä sig

 3. Arbetarrörelsen var starkast i homogent protestantiska områden. Den växte i stort sett parallellt med de protestantiska frikyrkorna. Den har försvagats av sig själv sen 1965, därför att de traditionella arbetaryrkena antingen robotiserats, rationaliserats eller flyttat till låglöneländer. USA har försvagats globalt sett sen 1965. Att Sovjetunionen gick under av sig själv hindrar inte att USA förlorat globala positioner till EU, Japan och sen femton år tillbaka Kina. Det har ännu inte spillt över i militär kapacitet, så krigen har inte blivit fler. Ännu. Med fler jämspelta spelare ökar risken för att någon ska tro sig ha något att vinna. Alla minns inte 1914. Störst är faran Kina/Japan och Indien/Pakistan.

  ”Nyliberalism” är desinformation. När det inte går att höja skatten på löntagare mer stundar osthyveln, staten blir tvungen att välja var den lägga sina pengar. Först försökte (s) låna till konsumtion, sen fick Persson möta de flinande finansvalparna som vägrade låna ut mer utan säkerhet. Sen blev de tvungna att välja vilken utgift de skulle ta. Då skar de i försvaret, skolan, vårdplatserna, sjukhusstädningen. När skatten är 65% blir den det största problemet för väljarna. ”Nyliberalism” är vad som händer när skatteintäkterna inte räcker till försvar, investeringar i kommunikation, energi och boende och pengar till de som inte efterfrågas på arbetsmarknaden, dvs pension och förpension.

  Någon är inte Charlie, Någon kan inte läsa böcker och heller inte tolka bilder. Charlie sysslade inte med etniska nidbilder, utan bröt mot ett förbud att avbilda en profet från 700-talet som inte gäller i vare sig Frankrike eller Sverige. Sammanhanget i vilket gubbar i turban helt korrekt avbildades var kritik av korruption, översitteri, demagogi, terrorism, på exakt samma sätt som Staffans Stollar i DN eller Berglins i SvD. Det är inget fel på tecknad samhällskritik, det är fel på religiösa mördare. Varje försök att införa religiöst veto mot ”hädande” bilder måste i västvärlden mötas med att straffa de religiösa översittarna, eftersom religionen annars får återta den medeltida roll den förlorat, och kriminella kan gömmas sig bakom religionen mot rättvisan. Dagens islamister är inte religiösa, de är att jämställa med motorcykelgäng, de försöker samma sak; att etablera gänget hierarki utanför gänget.

  Det är ingen som skrattat åt några nidbilder, ett tiotal personer skakar på huvet åt Någon, det är allt.

  (Mp) är ett klimatreligiöst parti, de utgör det ideologiska skräpet efter vänsterrörelsernas kollaps. Där marxismen åkte ut, där åkte konsumtionskritik och knyppling in. (Mp) innehåller människor som tidigare röstat traditionellt vänster. (Mp) är ett parti som vill höja skatten på boende, transporter, energi och misshaglig kost av känslomässiga skäl, men anför klimatreligiösa skäl. (Mp) har till skillnad från stora delar av vänstern fattat hur marknad plus skatt fungerar, och använder det i en rent löntagarfientlig anda. (Mp) är ett enfrågeparti, att förstöra kärnkraften och göra elström dyrt är deras enda heliga ko, allt annat kan förhandlas bort. (Mp) är ett arbetarfientligt parti i en helt egen liga. (Mp) importerar gärna låglönekonkurrens till den svenska arbetsmarknaden, och kan därför samarbeta med moderaterna i den frågan. (S) kastar hungriga blickar på den nya möjligheten att med ”klimathotet” höja skatten på löntagare som ”under skatter digna ner” (Internationalens tredje vers), och tar med (mp) i regering, det är det värsta underbetyget åt det forna arbetarpartiets regeringsduglighet någonsin. Inget enda av riksdagspartierna är så folkfientligt som (mp), deras konservatism baserar sig på prästen Thomas Malthus desinformation från 1850. (Mp) är rent bottenskrap, ingenting hänger ihop, men det är svenska arbetare och tjänstemän som ska betala (mp)-prästernas nitälskan.

  (Mp) som en naturlig del av vänstern är ett mått på vänsterns oerhörda bakslag. Man kan som K&Å kallar (mp) ett borgerligt parti, men (mp) innehåller emotionella hönshjärnor med ”vänsterkänslor”. Vänstern har anammat en småborgerlig tillbakablickande reaktionär teknikfientlig okunnighetsvurmande apokalyptisk vision som gör den mer reaktionär än de borgerliga partierna. Denna vision kallar de ”radikal”. Vänstern vurmar för handgjorda omålade gamla pinnsoffor. Med en sån vänster är Kamprad radikal. Den framväxande massrörelsevänstern från 1880 och framåt var full av teknikoptimistisk entusiasm och ville bygga saker. Dagens sorgliga rest vill odla varg, riva kraftverk och höja skatten. Dagens vänster skulle ha varit emot skiftnyckeln om den uppfanns nu. Någon finner miljöpartiet nära och naturligt. En avgrund skiljer Någon från riktig vänster. Traditionell vänster jobbade för att alla skulle få det bättre. Miljövänster jobbar för avgörande försämringar, med klimatreligionen som ideologisk bas. Under tiden jobbar kapitalismen på, förbättringar införs, och det växer fram medelklass i Kina, Indien, Brasilien och Afrika. Svält halveras, handel ersätter krig. Deras politiker åkte hit och betittade undret, tror Någon att de tog med sig ”rörelsen mot atomkraft” som inspirationskälla hem? De fattade vad som gjorde susen; skolor, handel och kommunikation.

  Med en sån vänster som (mp) så behövs ingen vänster. Vänstern hämtar hela sitt existensberättigande i resursfördelningsfrågan. (S) förstod att ökande resurser var vägen till omfördelning. En vänster som avsiktligt krymper resurserna har inget att erbjuda någon. Brist på elström är (mp)´s avsikt, detta kallar de ”smart”. Ett folk som har IKEA-katalogen som bibel ska trängas ihop ”klimatsmart”.
  Byfåneparti. Det är inte bara min utbildade åsikt. (Mp) har samma status som (sd); för varje (mp)-väljare finns fem till tio väljare som avskyr (mp). En majoritet har redan fattat vem som ska betala för tungomålstalarnas osammanhängande babbel.

Lämna ett svar