Ett öre mer för mjölken

Nej, det räcker inte med ett öre mer för mjölken. Europas mjölkbönder ruineras just nu och får de inte många ören mer per liter väntar konkurs och nedläggningar.

I går och i dag är byråkraterna i EUs glaspalats blockerade. Omringade av 20 000 arga mjölkproducenter som med en tvådagars demonstration vill visa på allvaret i deras situation.

Här kommer ingen fram. I slutet av gatan ligger EU:s glaspalats.

Inte mindre än 800 traktorer anlände i går till Bryssel, från norra och södra Belgien, Holland, Tyskland, Luxemburg och Frankrike. I dag på morgonen råder det totalt kaos i EU-kvarteren kring Place Schuman och Place du Luxembourg. Alla nötter som inte brytt sig om trafikvarningarna sitter fast i riktiga nystan av bilar som drivs in på smågator av polisen eftersom de två huvudlederna in till och ut från EU:s kontorspalats är avstängda av traktorerna.

Ny EU-politik eller … Mjölkstrejk

De senaste åren har inte mindre än 150 000 mjölkproducenter i EU lagt ned sin verksamhet. Det är bara de stora ”mjölkfabrikerna” som kan producera med vinst. För de mindre producenterna som får kring 0,30 euro per liter täcks inte ens produktionskostnaderna. De stora varuhuskedjorna lyckas driva ned inköpspriset till nivåer som den genomsnittlige producenten inte överlever på.

Place du Luxembourg sprutade arga bönder 15 000 liter mjölk på EU:s fasader. Några poliser fick sig också en kallsup.

Symboler för en gången tid.

Måndag morgon var det inte lätt att ta sig fram på motorvägarna in till Bryssel. Traktor efter traktor i 30 km/timmen spärrade alla huvudleder.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

4 reaktion på “Ett öre mer för mjölken

 1. Hej Benny !

  Kan inte göra mycket åt mjölkpriset mer än att dricka mer mjölk. Men det är lika illa med mjölkpriset till bömderna här hemma också.
  Men det kan vara lite självförvållat. De norrländska bönderna svek Milko och övergick till Arla för några ören mer. Så gick Milko i konkurs, och arla bestämmer nu priset enl egen vilja.

  MVH / BeÅ

 2. Det beror nog inte till största delen på Milko. Det är lika här nere i Väst-Sverige. Däremot skiter de svenska politiska partierna helt och hållet i de 6 000 mjölkbönder(företag) som finns kvar. Från Centern till Vänstern.

 3. Deras grundläggande tro på individuell frihet, konkurrens och fria marknadskrafter blir i slutänden deras eget fall. För att få inflytande måste man agera kollektivt och få inflytande i hela produktionskedjan. Det är dags för bönderna att återta makten från kapitalisterna i livsmedelsindustrin.

  Dags att återupprätta det kollektiva självägandet och ha lika och demokratisk bestämda priser istället för att låta sig konkurrera ut varandra på en marknad. Bönderna måste gå ihop och säga vi säljer inte till några andra än våra egna mejerier. 🙂

Kommentera