Syrien är vår sak. Solidaritetskonferens i London.

Här under publicerar vi tal som hölls nyligen vid en konferens i London under rubriken : Syrien inom ramen för den arabiska resningen. De olika videoklippen är verkligen värda att lyssna till. De ger en både bred och jordnära bild av vad som skett och fortfarande sker. Den sterila vänster som bara ser till så kallade geostrategiska problem och väljer att sluta upp i vad den inbillar sig är ett anti-imperialistiskt läger med Ryssland, Iran och Syrien i spetsen har inte förstått något av vad som sker i den arabiska resningen mot diktatur och förtryck.
De olika förläsarna i videoklippen här under har samtliga intima kontakter med det levande motståndet inne i Syrien. Ett motstånd som långt ifrån är dött. De som proklamerade att det bara finns reaktionära jihadister som strider mot Assads lika reaktionära trupper, privatmiliser och libanesiska Hezbollah har en del att förklara i och med att människorna som kämpar på plats både protesterar och demonstrerar mot ISIS och andra reaktionärer och också tvingas tas sig an dem militärt.

 
Hela seminariet

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

20 svar på ”Syrien är vår sak. Solidaritetskonferens i London.

 1. Håller med.

  Och Ukrainas sak är Rysslands. Jag blir så trött när jag hör utrikesministern ljuga om ”fredliga demonstranter” som i själva verket är paramilitära högerextremister som löper amok mot polis och rättsväsende. Det liberalkonservativa EU:s bästa vänner när ingen ser på?

  Tyvärr kan jag inte länka för nyhetsartikeln med påståendet tycks vara ändrad sedan morgonen.

  Den förhatliga censuren som endast ska finnas i socialistisk propagandamedia har olyckligtvis smittat av sig på den fria demokratiska liberala västmedia. Kanske förfarandet borde kallas ”tillrättaläggande” så inte den demokratiska friheten kan förväxlas med den socialistiska diktaturens arbetsläger, munkavlar och fängelsehålor?

  Snart får väl varenda skolelev i väst lära sig att världens alla lögner kommer från Nordkorea…..

 2. Pingback: Video: 100+ Attend London Conference on the Syrian Uprising | Democratic Revolution, Syrian Style

 3. Assad och Janukovytj har saker gemensamt; de odlar motståndarnas nationella känslor genom att skjuta på obeväpnade massor. De släpper kriminella ur fängelset och betalar dem för att förvandla folkfester till krig. Assad odlar islam, Janukovytj odlar nationalsocialism.

 4. Till den ständigt lika oinformerade Någon:

  Ukraina har en otäck historia, som säkert finns kvar i folkmedvetandet. Under trettiotalet orsakade den sovjetiska planekonomin massvält i Ukraina. Under tio miljoner bönder dog med uppsvällda magar när männen med röd stjärna i mössan stal utsädet, under antikapitalistiska slagord och med bönder dinglande i träden, sk ”strange fruit”. (Jfr Billie Holiday). Det finns ständigt mer att lära sig; det var alltså en uppmaning till dig.

  Sju år senare kom männen med svastiska i mössan som hävdade att ukrainarna var undermänniskor, och satte igång att utrota. Vad hände? En miljon ukrainare under generlal Vlasov gjorde uppror mor röda armén, ställde sig på ”övermänniskornas” sida. Så stort var alltså det ryska brottet i Ukraina att många såg nazisterna som befriare.

  Nationalism + socialism = nationalsocialism. Den finns latent i Ukraina, den lever i skuggan av rysk nationalistisk imperialism. Att ryssarna bara stänger av strömmen om Ukraina inte är lydiga gör att val saknas, men det gör bara folk arga.

  Den ryska imperialismens svenska stjärtgossars ständiga klagandet på väst blir allt mer tragikomisk. Väst är inte inblandat. Ännu en av den ryska imperialismens vasaller har problem, och vill gör vad Brecht föreslog som ironi, nämligen skaffa sig ett nytt folk. Du, Stefan Lindgren och Jan Myrdal står bredvid och applåderar. Känns det bra? Sällskapet med Sveriges i särklass löjligaste skriftsställare saknar du begrepp om, du läser ju inte böcker, men den regim som måste ställa upp bataljoner av Darth Vader-soldater som den utan minsta ironi kallar ”poliser” framför sitt ”parlament” mot civila folkmassor, borde få någon slags klocka att ringa. Fast det kräver kanske någon form av tankeverksamhet och inte bara det inställsamma och antiintellektuella ”kännandet”.

 5. Tråden råkade hamna i Ukraina, det var inte meningen.

  Joseph Dahers inlägg var klarläggande. Assadklanen äger alltså 60% av Syrien, den är monopolkapitalist. Den här ulands-ordningen att överstar med filmstjärnelook militärkuppar under radikal fraseologi och sen sätter igång att bygga import-export-monopol går igen i många fd kolonier som fått rysk ”hjälp”. Egypten, Burma, Etiopien. Tricket att deklarera sig själv som socialist, hänvisa till antiimperialistisk moralisk överlägsenhet med tillhörande tolkningsföreträde, och samtidigt i realiteten bli maffiaboss och monopolkapitalist med tortyroffer på hög hos sitt privat-KGB i källaren är ju rätt uppseendeväckande. Det borde inte vara så svårt att genomskåda. Särskilt inte när det pågått i 40 år.

 6. Nä, jag är inte ett dugg inställsam. Har nog blivit avstängd här minst ett par gånger tror jag… Oförskämdheter kanske??

  Hursomhelst…. Det du retar dig på är att jag står på arbetarklassens sida. Att socialister kan driva ett skogsbruk föredömligt känns ju då bara bra men kan väl bli lite besvärligt att ta in för somligas världsbild… Pengar ska ju rinna mellan fingrarna på lata kommunister det vet ju alla som har en klar bild av vad plikt och fri- och rättigheter är för nånting… 😉

  sl, snart är det EU val och det ska bli mycket spännande tycker jag. Skulle heller inte bli förvånad om de kapitalistslickande konservativ/liberal-högerpolitikerna får en känga i rövven av folket som röstar och som tröttnat på privatiseringar, skatteparadis, vinster och miljardbonusar samt decennier av nedskärningar av den sociala gemensamma sektorn som är till för folkets bästa.

  Men vad händer då, har folket röstat fel och inte begriper sig på sin egen längtan efter valfrihetsreformerna?

  Lite intressant nu med EU och deras straffåtgärder (sanktioner) på Ukraina. Dom pratar vitt och brett om handlingskraft men väldigt lite om vem eller vilka som ska sanktioneras. Kanske är dom rädda för att såga på den gren dom själva sitter på?

 7. Jag retar mig på att du har hål i huvet och är för lat för att göra något åt det.

  Assad och Janukovytj tycker också att de står på arbetarklassens sida, det är detta århundradets moralistiska svepskäl när man ska konfiskera andras egendom, tvinga andra att jobba gratis mot ett mål kokt saltat vatten om dagen, göra utrikeshandel till klanmonopol och militarisera hela samhället. Ända sedan 1917 har man kunnat ställa sig upp i uniform, hävda arbetarklassens rättigheter, sen genast trampa på dem och till sist göra allt långt värre än det var. Arbetarklassens rättigheter som fikonlöv. En vanlig ulands-överste som inte tvekar att bränna ner grannbyn kan köpa sig stöd av en västeuropeisk ”intelligentia” med håret på ändå och gitarr på magen bara genom att påstå att han är ”för arbetarklassen” och ”mot kapitalismen”; det räcker som kriterium på att man är ”progressiv” och ”kulturell”. För länge sedan gick det så långt att folk började skratta när man talade om arbetarklassens rättigheter, därför att av egen erfarenhet visste att begreppet betydde partiets, arméns, den store ledarens rätt att bestämma allt. I Nordkorea är arbetarklassens rättigheter tillvaratagna till 100 procent. Arbetarklassens rättigheter är att arbeta mot låtsaspengar, dö genast, eller gå i fängelse och dö där. Ett par av dessa samhällen har problem med legitimiteten, din reflex är att det är fel på EU, som ligger bredvid och visar alla hur det kan vara, som NK´s julskyltning. Den som är solidarisk med arbetarklassens rättigheter ska vara kritik mot EU, skyltfönstret stör paradisets dynamiska utveckling. Morgonens nyhet är att parlamentet behöver stridsvagnsskydd mot folket, det räcker inte med infanteri i poliströjor. I Syrien och Ukraina alltså, om du orkar hålla tanken på ett ämne i flera sekunder.

  Under tiden har arbetarklassen flyttat till Kina, eftersom Kina har släppt dödsgreppet om ekonomin. Först då stiger arbetarnas löner. Snart ska den flytta till Afrika. Det ligger vid ekvatorn, det betyder att solkraft fungerar där, de kommer att ha gratis energi medan vi tävlar i att förstöra våra mödosamt uppbyggda energisystem, med hänvisning till laxtrappor och ”miljö”. ”Miljö” är det för övrigt det nya ”arbetarklassens rättigheter”; ska man skada grannen riktigt rejält motiveras det nu med ”miljö”.

 8. Jag ser att jag lever kvar i 1900-talet. Ska förstås vara ”förra århundradet moralistiska svepskäl”. Å andra sidan är Assad och Janukovytj förra århundradets män. Därför funkar det så dåligt.

 9. sl.Läste du artikeln i Internationalen nr.7 som lyder ”Protester mot privatiseringen av Tuzlas industrier”.Intressant.Vill du ha morötter?

 10. Det verkar som du glömde säga att kapitalet flyttar just därför arbetarna faktiskt vill ha en anständig lön för sitt arbete. I Kina tror jag dock inte det gör nåt att kapitalisterna sticker iväg nån annanstans där dom får arbetarna och jobba för ett glas mjölk i munnen och en näve jord i fickan. En fungerande industri är redan uppbyggd och det är bara för staten att ta över.

  Det fina med socialismen är man ser arbetet som en rättighet och inte bara som en skyldighet. Det är alltså något du själv kan kräva samtidigt som samhället kräver det av dig 🙂

 11. Benny, jag är ledsen att det inte går att hålla tråden till ämnet. Säg till om du vill ha självrensning.

  Någon; Industri fungerar bara när den är lönsam. När staten tar över slutar det med att den lägger ner företaget. Järnvägar byggdes privat, när intäkter inte översteg kostnader tog staten över och lade ner dem. Alla brittiska folkbilar; Morris, Austin, Standard Vanguard, Riley, mfl slogs ihop till British Leyland, Wilson förstatligade och la ner rubbet inom ett par år. Det är vad som skulle ha skett med Saab om Sahlin suttit i regering. Olönsamma statliga företag finns det redan gott om i Kina, det är just därför de släppte strypgreppet, de var tvungna. Sovjetunionen kollapsade av statliga företag och de militärutgifter som krävs för att tvinga hela befolkningen att gå till jobbet hela livet och få betalt i en valuta man inte kan köpa något för, och skrämma alla till tystnad i ämnet. Företag som inte går ihop förstör andras arbete, och insatsvarorna; de är förstör kapital.

  Det finns negativa och positiva rättigheter; endast de negativa är på riktigt. Man har rätt att inte bli misshandlad och bestulen; man har rätt att slippa övergrepp. Man har rätt att vägra arbeta till villkor man inte accepterar; det betyder att man har rätt att gå sin väg. Positiva rättigheter, att man har rätt till arbete, innebär att någon annan är skyldig att leverera något. Det finns ingen som är skyldig att ge arbete. Din trosföreställningar att socialismen innebär rätt till arbete är inte på riktigt. Den enda sorts rätt till arbete som någon form av reell socialism någonsin erbjudit är gratisarbete bakom taggtråd. Slaveri. Så byggdes Sovjetunionen, och Maos Kina. Det fina med den socialism vi hittills sett är att den ramlar ihop av sig själv. Fantasiversioner av socialismen är hittills oprövade. Varje samhälle står inför problemet att investeringar måste löna sig, dvs ge mer än de kostat. I vilket samhälle som helst står minskas lönsamheten av lönekostnader. I ett samhälle där arbetskraften har rätt att gå sin väg måste företag betala en lön de anställda accepterar.

  Rullgardinsfabrikör; jag har inte läst om Tuzlas privatiseringar. Jag gör mig inga illusioner; troligen är det politiker och säkerhetspolisen som säljer till sig själva via bulvaner till det marknadspris man har vid olönsamhet, dvs noll. Korruption finns överallt, bakom den gamla järnridån är den själva systemet, och har alltid varit det. Där ”säljs” företag under inspektion av privatmiliser, det är det gamla systemet som lever vidare med kontrollapparaten i ruiner.

  Jag har alltid morötter hemma, 9kr kilot går de ner som bas i mången gryta.

 12. Rullgardinsfabrikör; min tolkning av Tuzla-affären var nog från den tiden då planekonomin föll ihop, det kan lika gärna vara strukturrationalisering. Precis som när Dansico la ner de gotländska sockerbetorna. Jag tror antalet anställda i ”tung industri” kommer att minska, trots att produktionen ökar. Utvecklingen av riktiga fackföreningar är förstås bra, men den kan knappast hindra automatisering och stordrift. Kallas tvättmedelsfabrik”tung industri”? Känns som glidande skala tillämpas.

  Revolution i Ukraina, folket på plattan verkar glada, inga nazister i tv-rutan i alla fall. Janukovytj har åkt hem, bra. Tymosjenko fri, också bra. Västra Ukraina bör inte ha främmande herrar, särskilt inte såna som högt deklarerar att de är främmande herrar genom att som provokation vägra tala lokalspråket. Ren förolämpning tänder brasor. Överhängande risk för åkarbrasor som enda värmekälla, och inställda betalningar.

 13. Tror inte ryssarna är helt omedvetna om knapatisternas Höga Visa blockerat sin arbetarstyrda granne Kuba i över sextio år nu bara för dom var otrogna mot kapitalets diktatur och ville bestämma över sig själva. Inställda utbetalningar och ridå upp fast kanske inte mot den östra och södra delen som fortfarande är lojala. Ska bli intressant och se om kapitalet med sina högerledare i väst genom EU har nåt mer och erbjuda den ukrainska arbetande klassen mer än ockerräntor, privatiseringar och krav om långtgående sociala nedskärningar. Gratis skådespel och munväder om demokrati erbjudes gärna men blir det något bröd åt folket?

  Förresten sl, du låter darrig på rösten, skulle inte allt bli så mycket bättre bara Leninstatyn krossades till grus?

  Grattis Ukraina och välkommen till Europa. Marknadsreligionens nya paradis. Skulle inte förvåna mig om era nya västorienterade ledare kommer och sitta på katapultstolar….

 14. Nu verkar det som dom där oppositionella håller på och förstöra varenda Leninstaty i Ukraina. Ska bli intressant och se hur mycket av det där många-miljader-stödet från Ryssland som blir utbetalt. Tror nog inte man ska kränka 1917 års arbetarrevolution så där utan vidare för då är det nog pissat på syltan….

 15. Den ryska imperialismens lakej sparkas ut av en riktig revolution, folket går till palatset och tittar på hans korrumperade livsstil, du är full av sarkasmer. Med socialister som du behöver socialismen inga fiender.

 16. sl.Problemet med dig är att du inte driver en revolutionär socialistisk politik.En sådan utgår alltid från arbetarnas omedelbara situation och den är akut i Bosnien-Hercegovina där 3000 arbetare demonstrerade med studenter och aktivister i Tuzla,som ett svar på att stora nedskärningar blev resultatet av privatiseringarna.Många arbetare har helt enkelt blivit utkastade på gatan.Arbetarna krävde arbetstrygghet,att innestående löner sjukpengar och pensioner skulle betalas ut,drägligare levnadsförhållanden och kampen mot den höga ungdomsarbetslösheten.Privatiseringen av tvättmedelsfab-riken var ingen strukturrationalisering i någon annan mening än att ledningen beordrade,tvingade arbetare att bl.a hälla salt i maskinerna så att dessa förstördes.Sabbotage.Ett annat ord för strukturrationalisering.Konkurs.Ingen lön på flera månader.Du skriver att du försvarar starka fackföreningar.Verkligen? Här var det faktiskt fackföreningarna som startade upp och drev kampen.En kamp som handlade om att öka produktionen och rädda fabriken från kapitalförstörelse.Fabriken var produktiv med goda arbetsvillkor.En kamp som handlade om makten och kontrollen över automatiseringar,rationaliseringar och strukturrationaliseringar.En kamp som inte bara gällde tvättmedelsfabriken. En kamp mot att bli förtvivlad.En kamp mot utflyttning av företag(med största sannolikhet.)En kamp mot privatiseringar oavsett om den initieras av korrupta politiker,säkerhetspoliser eller kapitalister från resten av världen.Mot en privatisering som bara leder till helvetet och ännu mer arbetslöshet.En kamp för att behålla jobben i statlig regi så att överskottet kan kontrolleras och styras dit pengarna behövs bl.a till nya företag.sl.Du är ingen socialist,du är bara marknadsanpassad.Du kommer ingen stans.Jo jag vet att detta jag har skrivit är utanför ämnet.Men det har det varit många gånger förut,så en gång mer eller mindre spelar ingen roll.Nu är det en gång för alla slutskrivet för min del på den här bloggen,så nu kan du odla din ofelbarhet och förståndighet bäst du vill och du kommer säkert att bli ensam herre på täppan.Det är inte första gången jag har dragit ner rullgardinen och inte den sista gången heller antagligen. antagligen.

 17. Fackföreningar är arbetarnas förhandlingsorganisationer, de uppstår oavsett vad jag tycker, om jag vore emot fackföreningar skulle det inte spela någon roll, men jag tror att de spelar en avgörande roll för att samhället ska bli uthärdligt. De är en avgörande organisationsform för folklig delaktighet i beslutsfattande, LO har fått igenom massor av saker som spar liv på arbetsplatserna. Vi har statlig lönegaranti när företag gå omkull, det saknas nästan överallt. Det är ingen liten sak.

  En annan sak som jag heller inte rår över är att den tekniska utvecklingen eliminerar fabriksarbetarna. Vi kommer inte att försörja oss på fabriksarbete, vi försörjer oss på socialiserad konsumtion, socialiserad i ordets rätta bemärkelse vilket inte betyder ”förstatligad” utan ”gemensam”. Folk lagar inte mat själva, de äter socialiserat på restaurang, de underhåller inte sig själva med sång och spel hemma utan tittar på tv, socialiserad underhållningskonsumtion. Alla har likadana mobiltelefoner som de upplever som individuella, de är på samma facebook. Privatlivet socialiseras, under vurm för det privata, som ska offentligöras.

  Jag är naturligtvis marknadsanpassad, det innebär att ta i beräkning vad andra vill ha, och sen leverera och få betalt, eller avstå. Om man låtsas som om tillgång och efterfrågan, skalfördelar och teknisk utveckling inte är avgörande är man en romantiker. Jag är en romantiker, men bara där romantik kan existera, dvs i existensens utkanter. Där lever jag, och studerar det jag finner intressant. Bland annat att marknaden tycks framtvinga socialisering. Motsägelsefullt. Och att socialisterna så gärna sågar sig i benen.

  Vad är en socialist? Någon som står på fabriksarbetarnas sida? De blir färre i rasande takt. Någon som önskar mer lika löner? Jag är emot miljardbonusar och fallskärmar i toppen, men större delen av folket har lika lön efter skatt, de som har 45.000 i månadslön har 70-timmarsvecka. Om vi säger så här; det predikas sen länge att ”kapitalismen är i kris”. Verkligen? Jag skulle säga att vänstern är i kris, när jag pratar med ”vänstermänniskor” får jag berätta om marx, bolsjevikerna och franska revolutionen för dom, de har ingen aning, de är fullt upptagna med att vara teknikfiender och ”alternativa” romantiker. Berättar jag om tåg för kollektivtrafiks-entusiaster är jag en skäggig fåne. Berättar jag om bilar kan jag misstänkas vara ond. Vänstermänniskor jag känner jublar över mer skatt på allt som rör sig, och kliver sen upp i sin suv, den laddar ur sig när de inte kan hantera instrumentbrädan. ”Vart går den här knappen?” Jag erkänner; jag skrattar, men tyst. Jag vet inte heller vart den går, kanske till ajPhone, men det hela är lite löjligt. Närmast total diskrepans mellan teori och praktik, och den kognitiva dissonansen uteblir. Eller är det faktiskt så att har blivit godtagbart att predika en sak för andra och sen göra tvärtom själv, om ”saken är god”? Att äta kakan och ha den kvar är också populärt.

  Dra du upp rullgardinen igen, luften blir friskare av cirkulation. Om saker går sönder av att pratas om är de inte så hållbara. Jag ser det inte som en kamp, utan en diskussion. Jag har så gott som inget inflytande på andras val, det finner jag mig i, men då är det också bättre att andra inte väljer åt mig.

 18. sl skrev:
  ”Jag har så gott som inget inflytande på andras val, det finner jag mig i, men då är det också bättre att andra inte väljer åt mig.”

  Den dagen när dom där ”frihetliga vännerna” kan ställa dig inför frågan:

  Är du konservativ eller liberal?

  Kan du ju ställa dig frågan om du har nån frihet att välja….

 19. Det finns valmöjligheter, men de bygger alla på att jag försörjer mig. Ett val finns inte; att någon annan har ett obligatorium att försörja mig, om jag kan jobba. Det kan inte vara mitt val att välja att andra ska jobba gratis. Det förhåller sig så oavsett ägandeformer, det är ett tidlöst problem. Antag att vi hade ett samhälle där allt var gemensamt och mirakulöst inte toppstyrt. Problemen med att tvinga andra att jobba gratis skulle kvarstå, de beror inte på privat ägande, utan på att andra är som man själv, de vill inte jobba gratis.

  Många av våra frihetliga vänner verkar vara ”män i staten”. Ännu en lustig motsägelse. De får betalt i skattepengar, fyller i blanketter och sitter i sammanträden, det är deras liv. Jag träffar inga såna, jag träffar bara mysiga alternativa människor och så elever. Vissa elever bär fluga och vill bli män i staten så småningom. Andra har en skojig frisyr och oknäppt skjorta; de ska också bli män i staten, men med lite softare framtoning. Föreställer jag mig.

  Det är jättebra att Borg åker till Uganda och träffar oppositionen; det verkar som om moderaterna imiterar palmepolitik. Undrar om inte halva skälet till resan är att ingen ska kunna säga att han inte åkte. Det finns ju andra ingångar; östafrika väntas bli nästa tillväxtregion, Sverige har en biståndspolitik man hoppas ska ge utdelning när det lyfter, inget av det ser så bra ut när det visar sig att mottagaren är böghatare, grus i maskineriet uppskattas inte. Särskilt inte helt onödig, omoralisk och degenererad homofobi. En annan ingång är de prästernas och imamernas påverkan. Ingen har några positiva förväntningar på imamerna. De afrikanska kyrkorna verkar ha helt annan status än de svenska; de sprider böghat och är fulla av folk. Kristendom kan verkligen se ut precis hur som helst. Möjligen är den uppblandad med lite voodoo och andeutdrivning, och så har de tonat ner ”vända andra kinden till”, ”här är inte jude eller grek”, ”gör mot andra som ni själv vill bli behandlad” och lite annat grundläggande för framgångsrika samhällsbyggen. De verkar istället vilja undersöka praktiken bakom ”även du, min Brutus”.

  Jag sökte på ”sp” på youtube i natt. De träffar som gällde fjärde internationalens svenska sektion hade stort samband med HBT-frågor och väldigt lite annat. Som statistisk metod får det underkänt, men det lämnar ändå en känsla. Man kan styra upp bilden av sig själv på youtube genom att lägga upp det man vill själv. Youtube är en av världens tre största marknadsföringskanaler. Bara ett välmenat tips. Om man har ett litet parti i ett rätt speciellt historiskt kontext, och vill göra det känt, kan man lägga upp serier av tiominuters föreläsningar med Håkan Blomkvist eller någon annan, dramatiserade på bästa Häger-Villius-manér med historiska filmklipp insprängda, och ange partiets namn som sökord. För att själv styra bilden av sig själv.

  Du är en hejare på att hålla tal, Göte. Det finns en kanal för den om har något att berätta. Använd den.

Lämna ett svar