En spik i en galen idé

Det finns ekonomiska « sanningar » som inte ens står upp emot en enkel granskning. En sådan är den omhuldade tesen att med lägre kostnader för företagen och lägre löner för de anställda skapar företagen fler jobb.
Men idén att det är företagen som ”skapar jobben” är en sanning med modifikation. En företagsägare anställer nämligen inte fler personer bara för att staten ger bolaget stödpengar eller minskar arbetsgivaravgifterna eller tvingar ned de lägsta ingångslönerna för de yngre.


Ett företag anställer fler personer enbart om det finns en möjlighet att sälja de ökade produktionen av varor eller tjänster på marknaden. Utan en effektiv efterfrågan skapar inte företag nya jobb. Det är alltså inte företagen som skapar nya jobb tack vare lägre omkostnader utan marknadens efterfrågan på en viss vara som ger incitament för kapitalägaren att öka sin produktion, endera genom övertid och ökad produktivitet eller med fler anställda.
Frågan är då om låga löner för de anställda i de ”okvalificerade” jobben bidrar till en lägre arbetslöshet bland de aktiva i åldrarna 20-64?
I diagrammet här under kan vi se att den verkliga relationen är den motsatta. Eftersom diagrammet är på franska kan det kanske vara svårt att läsa om du inte ser vad det representerar. På den vertikala axeln till vänster visas sysselsättningsgraden bland gruppen 20-64 år och på den horisontella axeln i botten anges den maximala månadsinkomsten(omräknad till euro) för den sämst betalda tiondelen av de sysselsatta.

Ett klarare samband mellan inkomsterna för de lågavlönade och sysselsättningen bland alla aktiva går knappast att visa upp.
Höjda löner för de lägst avlönade och färre gåvor till företagen kommer i alla fall inte att höja arbetslösheten. Allt pekar på det motsatta.

Läs även andra bloggares åsikter om , ,

5 svar på ”En spik i en galen idé

 1. Hej, jag översatte ju vad som y- och x-axeln visar. Det enda som inte är översatt är det franska namnet för länderna. Men de går ju att gissa eller i värsta falla att googla.
  mvh
  Benny

 2. ”Det finns staterna Sydossetien och Abchazien som är erkända av sex länder i världen. Men staten Kosovo är erkänd av 100 länder. USA brukar diktera världen vem som ska erkännas. Man gör det som är fördelaktigt för USA. För oss är erkännandet från det internationella samfundet som i själva verket är USA:s marionettdocka inte särskilt viktigt. Vi kommer att söka erkännandet från de stater som är oberoende av USA.”

  Läs mera: http://swedish.ruvr.ru/2014_05_13/For-tidigt-att-tala-om-Donetsks-anslutning-till-Ryssland-7183/

  Senast häromdagen fick jag en stark känsla av att USA inte gillar stater som vill ”stå på egna ben”, vara självständiga eller gå sina egna vägar. Ibland skojar dom och säjer vi har en utrikesminister som ”arbetar för främmande makt” och jag får många gånger den känslan av att viktiga beslut som fattas i vår riksdag redan är bestämda långt i förväg någon annanstans i Bryssel, Vita Huset eller kanske hos eliterna i Bilderberggruppen?

 3. Nu hävdar Rysslands Röst att den väststödda kuppregimen i Kiev satt in legosoldater mot befolkningen i sydöstra Ukraina.

  http://swedish.ruvr.ru/news/2014_05_13/Moskva-kraver-att-Kiev-avbryter-bestraffningsatgarder-0667/

  Läste också att vår utrikesminister snart ska resa till Ukraina och ha möte med kuppmakarna i Kiev. Jag är inte alls med på det utan tycker snarare det är en skam för Sverige att stötta fascister. Men när jag tänker efter på hur det ser ut i Europa med ultrahöger/fascistpartier och rörelser och hur dom stödjer borgerligheten så kan man också tänka att det är mot fascismen som borgerligheten vilar.

  Däremot är jag lite försiktig med att döma ut nationalismen eftersom den också kan ses som en sammanhållande och solidarisk verkan på folket. Om inte ryssarna haft nationalismen att samlas kring så hade risken varit större de förlorat mot nazisterna och fascisterna i ww2 tror jag. Röd fana, kommunism eller inte, bakom fasaden stod ett så gott som enat folk bakom det ryska språket precis som det gör idag.
  Det här är den känslan jag fått.

  Ha en bra dag! 🙂

Lämna ett svar