Proletären delar både rubrik och redaktionell glädje med högerextrema Fria Tider…

Människor flyr i tiotusental i Syrien och ökar på de miljonhövdade skaror som redan tvingats i väg. Ryskt stridsflyg jagar och dödar människor helt urskiljningslöst. Först bombmattor därefter raketanfall. På samma sätt som en gång i Tjetjeniens Grosnyj handlar det om att Vladimir Putin väljer att använda massterror mot civila. Energin i den militära delen av offensiven är dessutom inte riktad mot Daesh (IS) och dess extrema så kallade kalifat utan mot mer sekulära och demokratiska rebellgrupper.

När bombflyget har gjort sitt skickar den desperata diktaturen Assad in extrema religiösa elitsoldater och miliser från Iran, Irak och Libanon för att döda det sista folkliga motståndet i ruinerna. Hans egna frontlinjer är vid det här laget sönderbrutna, uppluckrade och demoraliserade.

Högerextrema, ofta öppet nazistiska och antisemitiska grupper och partier över hela Europa hyllar unisont den hårda nationalistiska ledaren Bashar Assad och hans bödlar. De är också hängivna beundrare av Putin. Flera av dem har till och med skickat egna miliser till Syrien. Om än ytterligt små och med militära mått ytterligt enfaldiga har de ändå givetvis en mycket stor symbolisk betydelse.

Därför blev jag inte särskilt förvånad över att nättidningen Fria Tider i dag hyllar den syriska arméns stora framgångar. Jag kallar inte allt som rör sig högerut i den politiska terrängen för fascistiskt. Men tveklöst är denna tidning riktigt smutsbrun och grovt antisemitisk när det gäller ordval, värderingar och prioriteringar av nyheter.

Däremot borde jag givetvis ha blivit förvånad över att dess rubriksättning och den redaktionella yran över Assads bomboffensiv återfinns på ett nästan identiskt sätt i Proletären, Kommunistiska Partiets tidning. Nu blir jag ändå inte det eftersom det inte handlar om en tillfällig sinnesförvirring hos utrikesredaktören Patrik Paulov utan om en konsekvent linje där han – och det egna partiet – drivit samma uppfattningar under de fyra år som kriget/krigen i Syrien rasat.

Här hyllas stabiliteten och den starka staten. Det stolta namnet ”Proletären” till trots är det geopolitiska strategier som sätts i första rummet, stater och ledare som analyseras.  Hur det ser ut i Syrien med motsättningarna mellan kapitalister och proletärer har tidningens läsare aldrig fått veta. Bara en massa uppkok på gammal soppa hämtad från Putins propagandakanal Russia Today. Visst, Kommunistiska Partiet är inte smutsbrunt, inte heller antisemitiskt. Men att gruppen gör samma analyser och av dessa drar samma slutsatser som Fria Tider och dess gelikar när det gäller kanske vår tids mest avgörande politiska fråga. Det är illa. Riktigt illa.

Däremot är jag nu på samma sätt som under krigets alla fyra långa år uppriktigt förvånad över att Vänsterpartiet bara vänt ryggen åt hela frågan. Jonas Sjöstedt kan prata bra och länge om att Sverige ska erkänna Väst-Sahara. Men varför ett så starkt engagemang för det som i en relativ mening är en perifer internationell fråga samtidigt som han bara moltiger om Syrien?

Här en länk till en aktuell kommentar av den syriske revolutionären Joseph Daher:

http://peacenews.org/2016/02/12/all-the-international-powers-want-to-crush-the-syrian-uprising-joseph-daher/

 

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

14 svar på ”Proletären delar både rubrik och redaktionell glädje med högerextrema Fria Tider…

 1. Ah denna argumentationsteknik. Ungefär lika ärligt som att du och Åsman låter som Kissinger och Amerikanska neocons?

 2. Assads regim är huvudansvarig för att nära en halv miljon syrier mist livet. De döda argumenterar för sig själva…

 3. Det må vara att KP inte är ”smutsbrunt” eller antisemitiskt i fascistisk mening men partiet är ändå lortigt. Genom att fortsätta att stå upp för ett odemokratiskt stalinistiskt arvegods, som på något outgrundligt sätt även innefattar underordning under regimer i Moskva (där idag Putin paradoxalt nog företer klara facistoida drag), svärtar KP ned och skadar allt det verklig socialism står för. Stödet för Assad, som ärvt makten från sin far, är bara ett av många exempel på all den skit och lort som KP ägnar sig åt.

 4. Det finns en vurm för det ryska, det ses som latent ”progressivt” bland många gamla maoister. RT, Putin-nytt förklätt till BBC, ses som sanningssägare, ivrigt följd av svenska överläkare och docenter med en bakgrund i kfml. ”Vänstern”, numera alltid inom citationstecken, vandrar i öknen med huvudvärk, kartan och verkligheten påminner inte ens om varann. Allra mest komplicerad är bögfrågan för Stefan Lindgren och hans mustachprydde mentor; hbtq-frågor är USA-imperialismens spjutspets mot den progressiv-reaktionära ortodoxa poststalinismen med mustaschlös halvklädd diktator i hästsadeln.

  Om man detaljstuderar avpixlat ser man judehatet illa dolt, även USA-hatet gäller judiskt inflytande. De nya frontlinjerna, med antimuslimska judehatare mot rysk imperialism i Ukraina, som i sin tur krigar på en muslimsk sida mot en annan i Syrien, där alla hatar judar, leder vidare; står vissa svartklädda på både Ukrainas och Rysslands sida, en slags principiell nationell vurm, enad mot muslimsk invandring och judar, samtidigt som de krigar mot varandra?

  Den syriska väpnade mångkulturen är en tragedi, Sjöstedt vill slippa konfronteras med slutsatser för svensk flyktingmottagning, så han håller visligen tyst. Just nu är han glad att slippa miljöpartiets öde. Dumt att chansa.

  Många gamla anhängare av SAP är nog chockade över sin stats oerhörda oförmåga. Att den inte ens kan samla ihop de marockanska ”barnen” till ett avgränsat ställe får nog många att längta tillbaka till den starka staten. Vad svenska arbetare än såg hos SAP så var det nog inte ett parti för borgerliga tanter som öppnade gränsen för bidragsfinansierad lönedumping på pensionernas och åldringsvårdens bekostnad.

 5. Tack Göte, bör tillägga att ett villkor för rolighet är att det sagda är sant i någon mening. Det slog mig att ”de svarta hundradena” fått en nutida innebörd, dessvärre rätt lik den gamla.

 6. Det pratas om kriget i Syrien men det stora kriget här tror jag blir inom vänsterrörelsen.

  Det har alltid hetat att vänsterrörelsen kämpar för den arbetande klassen men som jag upplever det är det allt färre arbetare som längre stödjer vänsterrörelsen. Snarare har vänstern blivit en rörelse för en godtänkande medelklass. Så frågan blir då vem vänsterrörelsen egentligen kämpar för.
  Är det arbetarklassen eller för sin egen överlevnad?

 7. Hej Benny!

  Läste just en nyhetsartikel i Svt, men vad har du och säja om saken?

  http://www.svt.se/nyheter/utrikes/expert-putin-har-lyckats

  Att Ryssland tycks lyckas med fredssträvande åtgärder i Syrien kan knappast vara nåt som USA-liberala Sverige och Svt gillar men man kanske inte längre kan dölja fakta genom att hela tiden köra propagandan att Ryssland bombar civila mål?

 8. Hej Politiki,

  Jag tycker att artikeln är mycket tunn och drar slutsatser som det inte går att dra ännu, som att exempelvis ”terroristerna är förgjorda”. Påståendet att det är ”propaganda” att Putin bombat civila är absurt. Det finns hur många bevis som helst för vad hans bomber riktats mot. Sju sjukhus på samma dag är vare sig en tillfällighet eller militära mål. Syftet var uppenbart att sprida terror och driva civila på flykt bort från områden under rebellmilisers kontroll.

 9. Hej Benny

  Jag sa inte att propagandan var att Putin bombar civila mål utan istället att propaganda var att RYSSLAND bombar civila mål. Här kör du samma västliberala personifierande propaganda mot Ryssland typ att
  ”om bara Putin försvinner så blir allt bra”.

  Säkert har ryssarna träffat civila mål men vilka gör inte det i krig? Det räcker ju bara med och prata om engelsmännens terrorbombningar av Dresden i ww2 eller USA:s operationer i Irakinvasionen eller nu idag när usa och väststödda ukraina skjuter robotar direkt in i hyreshus och sjukhus i Donetsk och Luhansk. Fast det senare är ju aldrig nåt som kommer fram i västmedian.

  Jag tror inte du ska vara allt för säker på några syften här därför att strategin är ju för rebeller och terrorister att gömma sig bland civila för och skapa skydd för sig själva.

  Förresten jag blir inte riktigt klok på den där Trotskij. Läste nånstans han kom eller blev skickad från USA och flydde sen tillbaka till Amerika när han vart dömd som revolutionens förrädare. Tycker nog han är misstänkt lik en sån där ramdom marionettledare som USA tillsätter när dom inte tycker att regimen gör som USA vill….

 10. Det finns tre intressanta böcker av Isaac Deutscher om Trotskijs liv och gärning, de böckerna har den fördelen att de placerar läsaren i tiden för händelserna, så man får en känsla för omständigheterna. Allt utspelade sig i Charles Lindbergs tid; USA var isolationistiskt, brittiska imperiet fortfarande intakt. Trotskij flyttade från land till land, ingen ville ha honom. Han hamnade i Mexico och mördades av Stalins agent 1940. Trotskij var död när USA etablerade sig globalt.

  Daesh rör sig kanske som fisken i vattnet i den sunnitiska befolkningsmajoriteten? Bara att byta kläder vid tillfälligt nederlag. Rysk militär tradition i grova drag innebär lägre träffsäkerhet men mer granater, dvs mindre kvalitet ersätts av mer kvantitet. Om Putin/Ryssland (skillnad?) träffat sjukhus avsiktligt eller ej kan vi nog bara gissa. När man skjuter från långt håll blir målet otydligare.

 11. Gärning ???
  Vaddå för gärning?
  Han måste ju gjort nåt jävelskap eftersom dom ville bli av med honom?

  Som jag fattat det har ryssarna sedan långt tid tillbaka haft den goda smaken och göra sig kvitt med inre fiender och förrädare och det har inte ett skit men revolution och kommunism att göra, det måste väl snarare vara något arv från feodalsamhället?

  Det är ju en enorm skillnad mot här där förrädarna vandrar fritt och till och med ges viktiga positioner i samhället i skenet av nåt dom kallar för demokrati. Säj ”gulag” och du sätter skräck och kommunisthat i varenda liberal!
  Men du ser ju själv med egna ögon vad det (neo)liberala har resulterat i. Läste senast idag vi börjar få en mordfrekvens och organiserad brottslighet liknande vissa länder i latinamerika. Vart ska det sluta???

  Ärligt talat sl… Är du verkligen nöjd med det här globaliserade, tillåtande och liberala samhället som vi lever i och som blivit en som statsreligion eller kanske du liksom jag längtar efter något annat, kanske liknande det som var förut när allt var så mycket lugnare och tryggare än vad blivit till nu?

  Ni kan pekpinna hur mycket ni vill men jag tror inte jag är helt fel ute i min ryggmärgskänsla och vi kan bevittna opinionerna i både Europa och USA att folk börjar vilja ha en annan politik än den som kapitalet, vänstern och borgerligheten så noga och gemensamt utformat de senaste decennierna.

 12. Du titulerar Stalin ”dom”. Det är lämpligt att läsa Deutscher, eftersom han ger en korrekt bild av bolsjevikpartiet. Stalin och hans säkerhetstjänst mördade 38 av 40 medlemmar i ledningen, endast Kollontaj överlevde, hon var utomlands.

  Det globaliserade samhället är en konsekvens av varuproduktionens automatisering och relativt väl fungerande kontrakt. Det är inte fråga om vad jag gillar, indiska, pakistanska, kenyanska företag deltar i världshandeln oberoende av mig.

  Vänstern är numera småborgerlig, dess tongivande parti är mp. Efter mp larvar en strid ström av Karin Svensson Smithar från s och v. Vänstern fattar mycket väl att höjd skatt ger sänkt konsumtion, vilket den förordar, av reaktionära skäl. Stora delar av vänstern är arbetarfientlig, dess opposition är fiktiv, den ingår i ruljansen som tekniska bakåtsträvare och romantiker.

Lämna ett svar