Trojkan bäddar för fascismen.

Om regeringen Tsipras (i allians med andra partier) lyckas driva igenom det senaste åtstramningspaketet kommer trettitalsdepressionen i USA att framstå som ”mild” och kortvarig. Redan nu har depressionen i Grekland pågått längre än i USA och allt, absolut allt, pekar mot att BNP kommer att fortsätta i sin bana utför. De kriminella finanshuliganerna i Trojkan lägger grunden för en eventuell seger för fascisterna i Gyllene gryning vid nästa val om inte den samlade vänstern i Grekland (och Europa) lyckas slå tillbaka den vansinniga krispolitik som dikterats i den europeiska elitens glaspalats.

 

 

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Ett svar på ”Trojkan bäddar för fascismen.

 1. Industriproduktionen föll med 7% på Irland i maj (3:e mån. på raken med fallande), 5,1 % i Grekland, 2,1 % i Lettland, 5,7 % i Holland (också där 3:e mån. i följd med minus), 0,8 % i Finland (tapp i fem av de sex senaste månaderna och noll i den 6:e). Senaste Eurostat data fån 14/6.

  Sen Euron introducerades har industriproduktionen i Grekland rasat med 33 %, i Spanien med 19 %, Frankrike 11 %, Italien 19 % Cypern 22 %, Malta 4 %, Portugal nästan 16 %, flera länder som t.ex. Finland och Holland har i stort haft nolltillväxt.
  Hollands industriproduktion är nu tillbaks på nivån när det var som värst under den exklusivt i EUropa permanentade finanskrisen, Finland ännu sämre.

  Det borde väl snart bli dags för både Greker och oss andra att inse att EU:s nyliberala ekonomiska modell leder till katastrof. Den inre marknaden lovades öka välståndet för folken i EU, så skulle Euron öka välståndet för alla osv. Tvärtom blev det, det på 80-talet myntade begreppet ”euroskleros” har i EU:s hårdkokta nyliberala modell bara fått allt mer signifikans ju mer de ”reformerat”.

  Data från artikel: http://bilbo.economicoutlook.net/blog/?p=31373

  Mitchell som förespråkar total ordnad avveckling av Euron. Här argumenterar mot ett par italienska ekonomer som på Levy institutet argumenterar i sedvanlig europeisk ”progressiv” intelligentsias modell att både ha kakan och äta upp den när det gäller Euron.

  Men det lär inte finnas någon litteratur om det unika fallet att en nation skapar en ny valuta från scratch, den må komma att heta Drakma men trots det en helt ny valuta. Det man gärna jämför med är när någon haft en hård peg och övergår till flytande i en krissituation. Valutapriser sätts av tillgång och efterfrågan, långt mer så enligt modell än varor och tjänster. I fallen med en valuta som släpper en fast kurs finns det gott om denna valuta på marknaden och landet befinner sig ofta i en situation där man har stora underskott mot utlandet som driver ner kursen. Om t.ex. Grekland skulle skapa en helt ny valuta finns ingen sådan tillgänglig på marknaden mer än vad Grekland efterhand gör disponibelt. De har under den abnorma åtstramningen också bromsat importen så utrikesaffärerna är relativt balanserade nu.

  Den stora fördelen med att de europeiska länderna samarbetar är att man kan ha en rad gemensamma lagar och regler som kan gynna folkflertalet, det torde vara snäppet viktigare än gemensamma lagar och regler för gurkor och bananer där folket måste underordna sig till en vegeterande tillvaro.

  På det senaste har man ”skickat fram” enstaka typ lettiska, bulgariska etc. pensionärer som ondgör sig över att grekiska pensionärer ska inte gnälla då de har det bättre än dem.

  Men som Mitchell säger:
  “Sure enough, the Greeks enjoy per capita incomes greater than Romania or Bulgaria. But since when are we satisfied in using rockbottom as the benchmark measuring stick for whether a people have legitimate grievances or not?”

  Men som han också säger, egen suverän valuta hjälper föga om inte också den katastrofala nyliberala ekonomiska modellen avvecklas.

  Jo de ekonomiska idioterna i SD kommer allt närmre och över 20 % i opinionsmätningarna med den tafatta Löfven regimen vid ”makten”, för var dag som går med sådana som Schäuble och Dijsselbloem vid styråran kommer Marine LePen allt närmre en möjlig valseger 2017.

Lämna ett svar